Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na małej ilości oleju. Ostudzić. Do mięsa dołożyć cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, bułkę tartą, czerstwą bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą. Wyrobić na gładką masę. Dodać przyprawy. Mięso podzielić na części i każdą część spłaszczyć wilgotną dłonią. Na środku ułożyć fetę, pomidora odsączonego z oleju i 2 oliwki. Skleić boki i uformować kotleciki. Delikatnie spłaszczyć dłonią. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na oleju mięso na złoto(ok. 5 minut z każdej strony), a następnie włożyć je na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Sos jogurtowy:
Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywnej, odcisnąć sok. Przełożyć do miski, dodać jogurt, ocet, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku. Dodatkowo do kotlecików można podać sałatkę w stylu greckim.
SMACZNEGO!!!
Anna Olba
RZD Kutno