Nic tak nie poprawia rodzinnej atmosfery jak niedzielne popołudnie przy domowym cieście. Bardzo smaczne i jednocześnie mało skomplikowane jest ciasto biszkoptowe ucierane z owocami.
Najprostsze można wykonać w następujący sposób:
- utrzeć szklankę cukru z 4 jajkami
- dodać 2 szklanki mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia (w tym momencie można również dodać ulubiony aromat)
- na koniec dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło roślinne (25 dag)
- po dokładnym połączeniu składników wylewamy przygotowana masę na blachę.
- na wierzch ciasta wykładamy kawałki jabłek, brzoskwiń, gruszek, całe truskawki, maliny, jeżyny lub połówki śliwek (w zależności od tego jakie owoce są aktualnie dostępne)
- pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu – posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Anna Olba