Ciasto kruche:
Przygotowanie:
Składniki zagnieść ręcznie, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 15-20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta.Wystudzić.
Galaretka z malinami:
Sposób przygotowania:
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy:
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukru pudru . Na koniec dodać serka mascarpone.
Beza z migdałami:
Sposób przygotowania:
Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier stopniowo. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową rozsmarować na papierze na blaszce o wymiarach 23 x 33 cm. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temp. 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Smacznego !!!
RZD Pajęczno Tronina Małgorzata