Kotlety ziemniaczane z farszem w sosie czosnkowym
Składniki:
Wykonanie:
Przygotowanie farszu:
Na tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone, pokrojoną natkę i przyprawić do smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej: Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę, 3 jajka oraz przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie kotletów:
Z ciasta ziemniaczanego formować krążki. Na każdy krążek nałożyć plasterek sera żółtego i łyżkę przygotowanego farszu mięsnego. Uformować kształtny kotlecik i panierować w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor.
Sos czosnkowy:
2-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać ½ szklanki śmietany, ½ szklanki jogurtu greckiego, sok ½ cytryny, sól, cukier do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe usmażone kotlety polać sosem czosnkowym i podawać z dowolną surówką.
Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
Wykonanie;
W/w składniki połączyć, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojony koperek i szczypiorek, skropić sokiem z cytryny. Sałatkę połączyć z majonezem.
Anna Mokras
RZD Zgierz
Smacznego !