PROSIACZEK
Składniki:
Dodatkowo butelka po napoju z szeroką szyjką o poj. 1,5 l
Sposób przyrządzenia:
Mięso namoczyć w zimnej wodzie. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą, pieprzem i vegetą, włożyć do miski, dodać pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do garnka, dodać żeberka i nastawić do gotowania. Jak zacznie się powoli gotować - odszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, włoszczyznę, sól i gotować na wolnym ogniu ok.3 godziny. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę wymieszać w nim żelatynę. Mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą pieprzem i czosnkiem. Zimną galaretę przełożyć do butelki napełniając po brzegi. Zakręcić butelkę szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. Kiedy galareta zastygnie, najlepiej na drugi dzień przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu. Rozciąć butelkę (najlepiej za pomocą nożyczek) wyjąć delikatnie galaretkę i włożyć na półmisek ozdobiony sałatą. Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon, i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaczka. Oczy można zrobić z oliwek.
Przepis Henryka Gos
zdjęcia Kamila Kieszek
KUGIEL
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki trzemy tak jak na racuchy, nie odciskamy ich jednak z wody. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąkę, mleko, sól oraz pieprz. Boczek kroimy i smażymy (możemy go zastąpić dowolnym mięsem z cebulą), następnie dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Gdy składniki dobrze się połączą przełożyć całość do foremki i upiec na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis Henryka Gos
zdjęcia Kamila Kieszek
RULONIKI Z SZYNKI
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w plastry, pomidorki cherry w ćwiartki, czerwoną cebulkę w drobne piórka, wymieszać z sałatami i sosem, można dodać także rzodkiewkę i szczypiorek. Przygotowaną mieszankę sałat wyłożyć na płaski półmisek. Każdy plaster szynki smarować naturalnym serkiem, na plastrach szynki układać plasterki sera żółtego, a następnie zwijać w ruloniki. Ruloniki z szynki dekoracyjnie poukładać na przygotowanej sałacie.
Przepis KGW Regnów
zdjęcie Kamila Kieszek