Chleb domowy na zakwasie
Składniki:
Przygotowanie:
Wieczorem zarobić rozczyn z porcji zakwasu, 1 szklanki mąki żytniej i 1 szklanki letniej wody. Pozostawić do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Rano dodać mąkę pszenną, sól, 3 szklanki letniej wody (w ½ szklanki rozpuścić drożdże), otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik lub dynię. Wymieszać pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć do słoika 1 garść ciasta - zakwas do następnego pieczenia, można go przechowywać w słoiku( w lodówce) do 3 tygodni. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych oliwą( nie za dużo żeby chleb nie był za tłusty) dwóch keksówek i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nagrzać piec do 1500C i wstawić foremki z ciastem. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 2000C , piec około 50 minut. Wyjąć chleb z foremek i odwrócić tak, aby spód był tym razem na wierzchu, piec jeszcze około 10 minut. Opukiwany od spodu, dobrze upieczony wyda poprawny dźwięk. Po upieczeniu chleba posmarować zimną wodą, skórka chleba będzie smakowicie błyszczeć. stanie się błyszcząca.
Piernik z prawdziwego miodu
Skladniki:
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Ucierając dodawać stopiony ale schłodzony miód, dżem, mleko, mąkę, sodę, kakao, przyprawy i oprószone w mące bakalie.
Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych i wyłożonych papierem dwóch mniejszych keksówek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut, w temperaturze 1900-2000C. Przestudzony piernik polać polewą czekoladową lub polukrować.
SMACZNEGO!!!
Małgorzata Tronina
Rejonowy Zespół Doradców
w Pajęcznie tel. 34 311 11 97